Leesoffensief Lokaal: Flevoland

Twintig klassen in Flevoland krijgen drie keer een verhalenverteller, zoals een schrijver of spoken word-artiest, op bezoek. Met deze schrijversbezoeken biedt het Flevo Covid-leesoffensief leerlingen uit klas 1 van het praktijkonderwijs, vmbo-basis en -kader, een positieve taalervaring aan. Hiermee wordt geïnvesteerd in het leesplezier en de leesvaardigheid van de jongeren.

Het project is tot stand gekomen door een ingezonden brief in een landelijke krant. De schrijver van de brief pleitte daarin voor een leesoffensief door het inzetten van verhalenvertellers die door Covid-19 minder werk hebben. Hierdoor geïnspireerd is het Flevo Covid-leesoffensief ontstaan, in een samenwerking tussen Het Flevolands bibliotheeknetwerk, De Schrijverscentrale en vier middelbare scholen in Flevoland.

Diverse verhalenvertellers en jeugdauteurs doen mee aan het leesoffensief. Over hen zijn introductie video’s opgenomen, zodat de leerling voorafgaand aan het bezoek alvast kennis kunnen maken met de auteurs. De scholen krijgen een boekencollectie ter beschikking en op elke school is een kick-off voor de docenten. Alle partijen hopen de jongeren met dit initiatief extra te enthousiasmeren voor taal en lezen.

Lees hier meer over het Flevo Covid-leesoffensief.